Coada soricelului – proprietati, beneficii si contraindicatii

Coada soricelului (Achillea millefolium) denumita popular iarba oilor, bradatel, sorocina cuprinde mai multe specii de erbacee perene medicinale, facand parte din familia compozitelor, speciile de coada soricelului au frunze paroase, florile fiind dispuse intr-o inflorescenta micuta. Coada soricelului infloreste in lunile iunie-iulie, florile fiind, in mod obisnuit, de culoare alba. Uneori, florile de coada soricelului pot fi colorate si in galbui, roz sau chiar rosiatic. Coada soricelului este foarte frecventa in flora spontana din Romania, putand fi culeasa de pe fanete, de pe marginea drumurilor, pajisti, terenuri virane, la marginea padurilor.


Proprietati

Coada soricelului

De remarcat faptul ca preparatele din coada soricelului sunt un antiseptic tot atat de bun cat si musetelul. Preparatele din coada soricelului contin foarte multe substante active, coada soricelului fiind, poate, una dintre cele mai complexe plante in ceea ce priveste compozitia (cel putin 12 constituenti descoperiti pana in prezent). Coada soricelului contine mai multe uleiuri volatile, azulena, achileina, acid formic, acid acetic, acid valerianic, alcool etilic, alcool metilic si chiar substante cu efect antibiotic.

Beneficii

Chiar si o simpla citire a listei compusilor acestei plante ne da o idee despre importanta ei in terapii. Coada soricelului este stomahica, antiseptica, hemostatica, antiinflamatoare, antispasmodica, bronhodilatatoare, cicatrizanta. Preparatele din coada soricelului contribuie semnificativ la reactivarea functiei hepatice. Specialistii recomanda tratamentul cu coada soricelului indeosebi in cazul gastritelor, enterocolitelor, al altor deranjamente stomacale si intestinale. Preparatele din coada soricelului au efecte pozitive insemnate si in cazul in care se combina cu preparate din alte plante medicinale. In aplicatii medicale externe, preparatele din coada soricelului contribuie la tratarea abceselor dentare, a hemoroizilor, a plagilor supurande, a ulcerului varicos si a arsurilor. Cercetari mai noi arata ca aceasta planta este utila si in reglarea tensiunii arteriale, in calmarea cefaleelor, in echilibrarea starii generale, mai ales in plan nervos.

Pentru aplicatii medicinale pe baza de coada soricelului se recolteaza inflorescentele, atunci cand acestea sunt complet inflorite. Din coada soricelului se prepara o intreaga gama de produse medicinale: infuzie, tinctura, sirop, unguente, decoct, suc, supozitoare. De obicei, coada soricelului se utilizeaza sub forma de infuzie, cu aplicatii interne si externe.

Contraindicatii

Dozele mari de coada soricelului pot de produce ameteli si dureri de cap, poate provoca alergii de contact, nu este recomandata in sarcina si alaptare.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *