Cat de periculosi sunt indulcitorii artificiali?

Cat de periculosi sunt indulcitorii artificialiAproape zilnic consumam indulcitori artificiali constienti sau nu gandindu-ne ca sunt sanatosi si chiar pozitivi pentru controlul glicemiei si al greutatii, adevarul despre indulcitorii artificiali insa nu este nici pe departe acesta.

Produse precum bauturile racoritoare, cafeaua instant, unele vitamine, inghetata, gelatina, bomboanele, iaurturile, deserturile sau guma de mestecat si aproape toate gama de dietetice, „light” sau „sugar free” nu sunt nicidecum o alegere chibzuita. Oamenii de stiinta avertizeaza ca indulcitorii artificiali folositi pentru a inlocui zaharul sunt de fapt de sute de ori mai dulci decat acesta si produc foarte multe probleme de sanatate, printre care amintim diabetul, obezitatea sau cancerul.

Aspartamul

Aspartamul „E 951” este cel mai periculos indulcitor artificial din prezent, de 190 de ori mai dulce decat zaharul, prezent in mii de produse alimentare. Aspartamul se afla in stransa legatura cu o serie de afectiuni, printre care spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panica, pierderea auzului, ameteli, vorbire ingreunata, palpitatii, pierderea memoriei, dureri generalizate, depresie, oboseala accentuata, iritabilitate, insomnie, dureri de cap, epilepsie, diaree, Parkinson sau Alzheimer. Principalele ingrediente ale aspartamului, fenilalanina si acidul aspartic, stimuleaza eliberarea de insulina si leptina, hormoni care indeamna corpul sa stocheze grasimile. In plus, pentru ca nevoile de zaharuri nu sunt satisfacute, iti va fi pofta de dulciuri si bauturi dulci, iar consumul acestora evident ca iti va influenta greutatea corporala.

Aspartamul si cancerul

Conexiunea dintre aspartam si cancer continua sa fie foarte disputata. In timp ce unii cercetatori sustin ca nu ar avea nimic de a face unul cu altul, au existat de-a lungul timpului numeroase dovezi sustinatoare. Un exemplu ar fi situatia din anul 1984 din SUA, atunci cand a fost aprobata utilizarea aspartamului pentru sucurile dietetice: consumul a fost urias, iar un an mai tarziu, incidenta cancerului la creier a fost mai mare ca niciodata si a continuat sa se mentina ridicata si in anii ce au urmat.

Siropul de porumb

Siropul de porumb este obtinut prin procesul de adaugare a enzimelor in faina de porumb pentru a crea acest sirop, care in consecinta se va descompune in glucoza. Continutul de glucoza se poate situa oriunde intre 20 si 98% din cantitatea acestui sirop. Nivelurile necunoscute de glucoza si in cantitati potential ridicate ar putea reprezenta un motiv de ingrjorare. Consumand aceste nivelurile peste normal de ridicate ale continutului de glucoza, un individ poate deveni prediabetic sau chiar diabetic.

Zaharina

Zaharina este mai dulce cam de sute de ori decat zaharul si are un continut caloric foarte scazut. Este unul dintre cele mai vechi indulcitoare, fiind creata la sfarsitul secolului al 19-lea. Zaharina este o sulfonamida, ceea ce inseamna ca poate crea reactii alergice celor care sunt alergici la medicamente care contin sulfa. In anii ’70 au fost intreprinse studii ale efectelor zaharinei asupra soarecilor de laborator si s-a descoperit ca aceasta a determinat cresterea ratelor de cancer de vezica urinara. In America, zaharina a tot fost scoasa si permisa in consum, iar in 2010 s-a decis scoaterea ei de pe listele substantelor nocive. Pana in ziua de astazi insa, nu s-a dovedit o legatura clara intre cancerul de vezica si zaharina in cazul oamenilor. Doza permisa de zaharina zilnic este de 5 mg/kilogram corp.

In concluzie incercati sa evitati pe cat posibil produsele care contin indulcitorii artificiali mai ales cele care contin aspartam.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *